Mentale begeleiding-Individu

Pieken op het juiste moment is wat zorgt voor die verdiende overwinning. Pieken gaat om jouw kwaliteiten en vaardigheden er uit te laten komen wanneer het er écht om gaat. Helaas kan er van alles zijn wat dit kan verstoren, binnen of buiten de sport/het podium. Om de kans op verstoringen te verkleinen bereid je je zo goed mogelijk voor, door uren door te brengen in de sporthal, op het veld, in de danszaal et cetera.

Deze voorbereiding kan echter ook op andere vlakken dan fysiek, technisch of tactisch gebied. Zo kun je je ook mentaal optimaal proberen voor te bereiden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van doelen stellen om meer uit je trainingen te halen. Maar je kunt je ook optimaal voorbereiden op wedstrijden door visualisatie (mentaal voorstellen) of het opstellen van een wedstrijdplan. Hier kan een mentaal trainingstraject bij helpen.

Tijdens de voorbereidingen kunnen ook allerlei tegenslagen zich voordoen. De meeste sporters krijgen gedurende hun sportcarrière meerdere malen te maken met onder andere blessures of andere onvoorziene omstandigheden. Dit kan grote gevolgen hebben, op korte en lange termijn. Hoe ga je hier mee om? Hoe zorg je dat je zo snel mogelijk, maar ook zo goed mogelijk terug komt? Ook hier kunnen mentale vaardigheden bij helpen.

Wat houdt een mentaal trainingstraject in?
De basis ligt in het bewust worden van je denken en doen. Weten waarom je doet wat je doet. Bewust worden van je pluspunten, maar zeker ook van je verbeterpunten is zeer belangrijk voor verdere ontwikkeling en natuurlijk om goed te presteren.

Er vindt eerst een kennismakingsgesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken wat mentale training eventueel voor jou kan betekenen en wordt er geprobeerd een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Het allerbelangrijkste is echter dat er een band ontstaat tussen de sportpsycholoog en de sporter.

In een traject kunnen onder andere aan de volgende mentale vaardigheden gewerkt worden:

  • Doelen stellen (goed voor motivatie, zelfvertrouwen, blessures)
  • Ademhaling en ontspanning (omgaan met spanning)
  • Richten van aandacht (concentratie)
  • Mentaal voorstellen – visualiseren (motivatie, zelfvertrouwen, blessures)
  • Gedachtetraining (zelfvertrouwen)
  • Vergroten van zelfinzicht (het leren kennen van je eigen gedachten en gevoelens om je gedrag beter te kunnen sturen)

Om deze vaardigheden goed te kunnen inzetten is trainen echter zeer belangrijk! Je kunt immers niet in één dag (Olympisch) kampioen worden.

Neem contact op via diana@pamperformance.com voor meer informatie over mogelijkheden, tarieven en beschikbaarheid.